Kultúra

Stavby

Šebekovska kúria postavená v rokokovom štýle, vedľa nej stojí rodný dom významného Viktora Madarasa, kaštieľ postavený v barokovom štýle. Katolícky kostol, ktorý dala postaviť Mária Terézia v roku 1749 v barokovom slohu, meštianska škola postavená Čechmi po 1. sv. vojne, mala iba 3 triedy.

Pamiatky

Goticky evanjelicky kostol, postaveny priblizne v 14. storoči, s najstarším organom v strednej Europe z roku 1491, v chrame dominuje renesancno barokovy oltár z roku 1636 s obrazom narodenia Ježiša Krista, čo je dosť netypický výjav pre protestantské kostoly. Na stenách sa zachovalo mnoho unikátnych gotických fresiek, z ktorych najstarsie su z konca 14. storocia, vo vnutri kostola sa nachádzaju hrobky Csetnekyho a jeho manželky Klary Bebekovej. Kostol je zaujimavy aj mnozstvom epitafov zavesenych na stenach, celkovo je ich 14, co je najviac na Slovensku.

Vodný hrad

Priblizne z roku 1300 az 1400, hrad mal viac majitelov, bakosovi, bebekovcom, adnrasiovcom hrad patril k obrannym hradom, tzv. protitureckym hradom.

Pomníky

SNP- slovenského národneho povstania na námestí, v blizskosti rím. kat. kostola morovy stlp- z r. 1754, zrenovovaný v roku 2005.


TOPlist